4 τρόποι για να ενισχύσετέ την Ομαδικότητα

 

Μιλώντας με τον υπεύθυνο μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ο οποίος παραπονιόταν ότι ο εθελοντισμός είναι χαμηλός, μας δήλωσε: “Ακόμα και όταν οι άνθρωποι έρχονται εθελοντικά, οι περισσότεροι από αυτούς δεν εμφανίζονται όταν πρέπει ή απλά δεν εκτελούν τα καθήκοντα τους. Απλώς δεν φαίνεται να είναι προσηλωμένοι.”

Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα και στο επιχειρησιακό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, μόλις ένας στους δέκα του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είναι πραγματικά προσηλωμένος στην εργασία του.

Αν όμως οι ηγέτες καλλιεργούν τις κατάλληλες τεχνικές, θα χτίσουν τις ομάδες ώστε να είναι ενθουσιώδεις με παραγωγικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα μερικοί στόχοι είναι:

  • Να είναι ενθουσιασμένοι με το όραμα, τις αξίες και τα προϊόντα του οργανισμού.
  • Να απολαμβάνουν την εργασία με τους συνάδελφους τους και να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο.
  • Να είναι δημιουργικοί, ενεργητικοί και λύνουν προβλήματα.
  • Να πιστεύουν στο μέλλον του οργανισμού και να είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρά για να γίνει πραγματικότητα.

Τα πιο πάνω δεν επιτυγχάνονται τυχαία. Η σωστή πρόσληψη προσωπικού είναι μέρος της επιτυχίας όπως και η σωστή ηγεσία τον οργανισμό.

“Great things in business are never done by one person. They’re done by a team of people.”- Steve Jobs

Τέσσερις τρόποι που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα της ομάδας:

  1. Συνδέστε την ομάδα σας με το όραμα του οργανισμού. Όταν τα μέλη της ομάδας δεν καταλαβαίνουν πως οι καθημερινές εργασίες τους εξυπηρετούν τους οργανωτικούς στόχους, είναι σχεδόν αδύνατον για αυτούς να διατηρήσουν το ενδιαφέρον στην εργασία τους. Έτσι, χρειάζονται τον ηγέτη τους να εξηγήσει το γιατί πίσω από τις εργασίες .
  2. Ταυτίστε την ομάδα σας με εσάς ως ηγέτη τους. Οι άνθρωποι δεν δουλεύουν για τις επιχειρήσεις, εργάζονται για τους άλλους ανθρώπους. Όταν η ηγεσία είναι απρόσωπη, οι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους. Είναι ευθηνή του ηγέτη να οικοδομήσει καλή σχέση και να επενδύσει σε προσωπική σχέση με τα μέλη της ομάδας του.
  3. Συνδέστε την ομάδα σας με το κάθε μέλος. Οι άνθρωποι γίνονται παραγωγικοί με τη δουλειά τους όταν είναι ικανοποιημένοι με τους συναδέλφους τους. Οι τοξικές κουλτούρες σε οργανώσιμους αποθαρρύνουν συναισθηματικά υγιείς ανθρώπους και τους οδηγούν εκτός της ομάδας. Οι ηγέτες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να καλλιεργήσουν αμοιβαία εκτίμηση και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για θετικές κοινές εμπειρίες.
  4. Συνδέστε την ομάδα σας με τα αποτελέσματα σας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να βλέπουν άμεσα πως η καθημερινή εργασία τους έκανε να διαμορφώσουν το τρίμηνο και το έτος. Η διαφάνεια είναι φίλος ενός ηγέτη.

Αν αναρωτιέστε γιατί οι άνθρωποι στη ομάδα σας δεν είναι προσηλωμένοι ή παραγωγικοί, ξεκινήστε εξετάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν οι ομάδες μέσα στον οργανισμό σας.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να αναπτύξετε αποτελεσματικές ομάδες εργασίας, κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης.